Затрудненото икономическо положение, в което се намира Хърватия я накара да обяви за продажба островите Бриони в Адриатическо море на цена от 2.5 млрд. евро, пише independent.co.uk

Островите са разположени само на няколко мили от крайбрежието и в миналото са били известни като любимо място за почивка на бившия югославски диктатор Йосип Броз Тито.

На островите са отсядали по лична покана на Тито много бивши президенти като египетският Гамал Абдел Насер, индийският премиер Джавахарлал Неру, американският президент Франклин Рузвелт и съпругата му Елинор, италианската кинолегенда София Лорен, както и писателят Джеймс Джойс.

Островите се продават поотделно. Цената за най-големия е 1.2 млрд. евро, като за тези пари потенциалните купувачи могат да се сдобият с имот с уникална природа и животински свят, включени в национален парк, както и с папагала на Тито - Коки, който е 52 години.

Островите Бриони са се намирали под юрисдикцията на Италия през периода 1921 - 1947 г. , като на тях има запазени римски останали и даже фосили от динозаври.