Данъчните започват да търсят необяснимо богати българи. Заедно с агентите от ДАНС и прокурорите ще се правят непрекъснати проверки на хората, които притежават имущество на значителна стойност, без да са декларирали големи доходи.

Инспекциите са част от "неотложните мерки за борба с корупцията и организираната престъпност", които бяха приети на заседанието на кабинета в сряда в отговор на препоръките на ЕК.

В документа са планирани и периодични проверки на хората, притежаващи имущество на значителна стойност. Те ще се правят от ДАНС, прокуратурата и НАП и се отнасят за хора, които притежават имущество над 500 000 лв.

Целта на инспекциите е да се наложи "системно противодействие на случаите на необяснимо богатство". Именно за тази цел правосъдният министър Маргарита Попова поиска промяна в закона, по-известен като "Петканов".

Той обаче не мина в парламента и сега се пренаписва. Идеята бе с този закон да може да се отнема имущество и без присъда. За да се отговори на препоръките на Брюксел, ще има постоянни проверки на магазините за акцизни стоки, както и на имотното състояние на митничарите и висшите чиновници.

Отделно всички институции ще бъдат задължени да публикуват в интернет информация за предприетите действия при сигнали за корупция. Записаните мерки ще имат постоянно действие, като в плана няма срок за тяхното реализиране.

В документа се предвижда още и изменение на Етичния кодекс за поведение на полицаите. За тях се създава система за ротация в чувствителните области като Пътна полиция и дирекция "Миграция", по подобие на "Гранична полиция".

Това означава, че патрулите на катаджиите например ще бъдат размествани всеки ден, така че да не работят например пътните полицаи на едно и също място.

Източник: в. Стандарт