Хеджфондовете в Ню Йорк са сред основните причини за значителното повишение на наемите на офисите във финансовата столица на САЩ, коментират специалисти.

На фона на относително малкия им персонал, в сравнение с друг вид бизнес, задължително за един хеджфонд е да наеме луксозен офис на топ място, с който да впечатли своите бъдещи клиенти. В тази насока те не жалят средства за наеми.

Покупките на луксозни офиси от подобен род фондове е довело до остър недостиг на офиси от най-висок клас, което пък е довело до поскъпване на офисите от клас В на нива, близки до тези от клас А, според агенция CB Richard Ellis.

Според прогнози на изследователската агенция HedgeFund.net около 1 250 хеджфонда са разположени в Манхатан.

През първото тримесечие на настоящата година средната цена, искана за отдаване под наем на луксозен офис в Midtown, се е повишила с 27%, в сравнение със същия период на миналата година до 62.89 долара за кв. фут (677 долара на кв. м).

В същото време на пазара все по-често се предлагат луксозни офиси на нива над 100 долара за кв. фут (1079 долара за кв. м). В някои от най-престижните сгради в центъра на Манхатан вече се предлагат офиси с искан наем от 200 долара за кв. фут (2 158 долара на кв. м).

Наемите се плащат с охота обаче от хеджфондове, които имат на управление по над 2 млрд. долара, коментират още брокери.

Доброто представяне на световните фондови пазари през последните пет-шест години доведе не само до увеличаването на активите, управлявани от хеджфондовете, но и до увеличаване на персонала им и на наетите под наем офиси.

Обикновено на един хеджфонд е необходима офис-площ между 10 000 и 20 000 кв. фута.