Испанският гигант в строителството „Херчеса" предлага на българския пазар схема на плащане, при която клиентът купува жилище "на зелено" само срещу 10% от цената му.

Сумата се заплаща при подписване на предварителен договор за продажба. Изплащането на остатъка от цената започва едва при получаването на Акт 14, тоест около година и половина по-късно.

Апартаментите, които ще се предлагат по тази схема на плащане, ще се намират в столичния комплекс „Зеленика". Той ще бъде разположен между кварталите Горна Баня и Овча Купел.

Вноските за покупка на имота са разпределени на четири стъпки за период от 2 години, като 500 евро депозит се заплащат при резервация на имота.

10% от стойността на жилището се прави при подписването на предварителен договор. При двустаен апартамент (с една спалня) от 56 928 евро (с включен ДДС) това прави общо 5692 евро. Още 15% от цената на имота се внася при получаване на Акт 14.

Оставащите 75% от цената на жилището могат да бъдат финансирани с банков кредит с ипотека или със собствени средства.

Планира се изграждането на жилищен комплекс "Зеленика" да стартира през февруари 2009 г. Компанията ще вложи над 210 млн. евро в изграждането му на площ от 103 000 кв. Метра.

В него ще има общо около 2 000 апартаментa с една, две и три спални. Около 40% от площта на квартала ще се състои от зелени площи. Предвидено е изграждането на площадки за игра, банкови офиси, супермаркети, детска градина, аптека, SPA и фитнес зали, спортни игрища, търговски обекти и места за отдих.

„Зеленика" ще разполага с алтернативна транспортна мрежа, включително и с ЖП гара „Херчеса", на която ще спират влаковете по линията София - Перник - София. Комплексът ще бъде изцяло газифициран.