Ново зониране на София ще вдигне данък сгради и такса смет догодина за десетки хиляди столичани, става ясно от предложение на зам.-кмета Минко Герджиков. Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града. Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши между 18 и 45%, въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София.

В предложението на Герджиков се посочва, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 г. (те са общо пет и една междинна), но заради бързо променящата се инфраструктура на града, разширяване на центъра, оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи, се предлага да бъдат разширени 1 и 2 зони, и променени зоните на кварталите "Бояна", "Драгалевци", към по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика", ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и други, предлага заместник-кметът.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

Базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ, определена в Закона за местни данъци и такси в зависимост от конструкцията на сградата, варира от 17.00 лв. за масивна конструкция до 4.40 лв. за паянтова сграда.

Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93.6, за втора - 74.9, за трета - 63.2, за четвърта - 42.1 и за пета - 28.1.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона, данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, данъчните оценки на имотите преминаващи от трета в първа зона ще се увеличи с около 45%, данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона ще се увеличат с 18 процента.

Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по-справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата - в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат, посочва в писмените си мотиви към доклада заместник-кметът.

Междувременно депутатите увеличиха тавана на данък "сгради", които общините ще могат да налагат - от 2.5 на 4.5 промила.

Източник: БТА