Хиляди софиянци ще плащат по-висок данък сгради от догодина

1898
Хиляди софиянци ще плащат по-висок данък сгради от догодина

Ново зониране на София ще вдигне данък сгради и такса смет догодина за десетки хиляди столичани, става ясно от предложение на зам.-кмета Минко Герджиков. Докладът с предложението до общинските съветници е публикуван на интернет-страницата на Столичния общински съвет.

Новото зониране реално вдига данъка и таксата за живеещите в съседните на центъра квартали и на луксозните квартали от покрайнините на града. Данъчната оценка на тези имоти ще се повиши между 18 и 45%, въпреки че доскоро столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдеше, че няма да се вдигат данъците в София.

В предложението на Герджиков се посочва, че сегашните граници на зоните в град София са определени през 1998 г. (те са общо пет и една междинна), но заради бързо променящата се инфраструктура на града, разширяване на центъра, оформянето на престижни квартали с особено големи и луксозни къщи, се предлага да бъдат разширени 1 и 2 зони, и променени зоните на кварталите "Бояна", "Драгалевци", към по-високи.

Освен сега съществуващите имоти към Първа зона да се включат и кварталите "Банишора", "Зона Б-5", "Зона Б-18". ж.к. "Сердика", ж.к. "Иван Вазов", кв. "Кривата река", участъка между Централна гара, Централна автогара и Сточна гара и други, предлага заместник-кметът.

Към Втора зона да се включат кварталите "Драгалевци", "Симеоново-север", вилна зона "Малинова долина", вилна зона "Малинова долина-Герена", кв. "Княжево", вилна зона "Киноцентъра - Трета част".

Базисната данъчна стойност на един кв.м. застроена площ, определена в Закона за местни данъци и такси в зависимост от конструкцията на сградата, варира от 17.00 лв. за масивна конструкция до 4.40 лв. за паянтова сграда.

Базисната стойност се умножава с коефициент за местоположение на имота, съгласно местонахождението му в различните зони на града. За първа зона коефициентът е 93.6, за втора - 74.9, за трета - 63.2, за четвърта - 42.1 и за пета - 28.1.

За имотите, преминаващи от втора в първа зона, данъчната оценка ще се увеличи средно с 25%, данъчните оценки на имотите преминаващи от трета в първа зона ще се увеличи с около 45%, данъчните оценки на имотите в кварталите "Драгалевци", "Княжево" (район "Витоша"), които ще преминат от трета във втора зона ще се увеличат с 18 процента.

Определянето на нови граници на зоните на град София ще доведе до по-справедливо разпределение на данъчната тежест върху собствениците на имоти в столицата - в централните и престижни райони ще се завиши данъчната оценка, съответно размерите на данък недвижим имот и такса битови отпадъци, за сметка на по-крайните квартали, където промени не се предлагат, посочва в писмените си мотиви към доклада заместник-кметът.

Междувременно депутатите увеличиха тавана на данък "сгради", които общините ще могат да налагат - от 2.5 на 4.5 промила.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас