Неочаквано оживление обхвана пазара на имоти в Пернишко. Брокерите обясняват раздвижването с големия спад на цените, които са намалели със средно 30% спрямо пиковите нива преди световната финансова криза да удари пазара на недвижимости у нас.

Хит са къщите в селата край Радомир и Брезник. Търсене за тях има, защото имотите се предлагат за около 20 хил. евро, а населените места са близо до столицата. Затова сред купувачите преобладавали софиянците. Правели се сделки и за регулирани парцели при пределна за селските райони цена от 10 лв./кв. м.

В селищата в полите на Витоша - Рударци, Кладница и Драгичево, 1 квадратен метър се търгува по около 40 евро и затова продажбите са по-редки. Преди началото на кризата регулирани парцели тук са стрували по 70 евро/кв. м. Въпреки почти двойното поевтиняване и предимства като чистия въздух, минералната вода и близостта до Перник и до София, търсенето е по-слабо. Най-малките къщи там излизат по 40-50 хил. евро.

При неурегулираните парцели, които бяха хит в търговията, спадът е почти наполовина. Докато преди кризата цената им бе около 50 евро/кв. м, сега могат да се купят и по 20 евро/кв. м.

В селищата край новостроящата се магистрала "Люлин" цените на дворните места са двойно по-ниски. Интересът към района обаче все още е слаб, въпреки че разстоянието до столицата е почти едно и също в сравнение с Рударци и Кладница. Купувачите изчакват и се надяват на още по-голям спад в офертите, твърдят от агенциите.

Интерес има и към пустеещите села на Трънско.

"Купувачите са предимно софиянци, които искат да си построят вили на чист въздух и на спокойствие или да развиват селски туризъм", казва кметът на Трън Станислав Николов.

Къщите обаче трудно се продават, тъй като собствениците им отдавна са починали, а наследниците им са се пръснали из страната. Купуват се и стари постройки. Пет полуразрушени училища в селата Лялинци, Мамор, Лешниковци и Дълга Лука вече били продадени от общината. В Лялинци например школото било купено за 26 хил. лв.

По 5 лв./кв. м се продава земята в Трънско. Общинските сгради се оценяват от лицензиран оценител. Най-много сделки за частни имоти има в селата по пътя към ГКПП - Стрезимировци. Шосето е в добро състояние, а къщите вървят между 10 и 15 хил. евро.

В Перник интересът към апартаментите е слаб. Панелните гарсониери струват около 32 хил. лв., двустайните жилища са 40 хил. лв., а тристайните - 55 хил. лв. В Радомир цените са двойно по-ниски и затова там продажбите са по-големи.

За сравнение преди кризата гарсониерите в града бяха стигнали 50 хил. лв., а двустайните 70-72 хил. лв.

Източник: в. Труд