Точно копие на Ноевия ковчег се строи по поръчка на холандски бизнесмен.Бизнесменът с протестанско вероизповедание е реализирал "мечтата на живота си" с построяването на дългия 150 м дървен кораб с покрита палуба - точно копие на този, в който Ной, семейството му и "всички живи твари" са се спасили от Потопа.

Строежът му е започнал през 2008 и ще приключи до края на годината. "Искаме да говорим на хората за Бог", обяснява 52-годишният Йохан Хуиберс. "Искахме да създадем нещо, за да обясним конкретно Библията". Точните размери на кораба са точно според приведените в Библията - 300 лакътя дълъг, 30 висок и 50 лакътя широк. Един лакът се изчислява на около 50 см.

Дървото, което е използвано, е шведски бор, който е най-близък до това, което според свещената книга на християните Бог е поръчал на Ной да използва. Около 1600 животни от пластмаса в естествена големина, внос от Филипините, ще се покачат скоро на борда на 3000-тонния кораб.

"Музеят на Библията" ще отвори врати до края на годината. В корабът ще бъде създадено и копие на спалнята на Ной, както и театрална зала, ресторант и конферентна зала, които могат да посрещнат до 1500 души.

Каменна мелница ще произвежда брашното, от което ще се приготвя "библейски хляб", а по стените са изписани сцени от Стария завет. Идеята се е зародила в ума на Хуиберс през 1992, след като сънувал в кошмар как Холандия е погълната от морето.

"На следващия ден купих книга за Ноевия ковчег, и същата вечер, на канапето с децата си, я прочетох и казах "ето какво ще направим"".

Той е взел 3 милиона евро заем от банката и е получил заеми и дарения от роднини и църквата си. За начало той планира да прекоси Ла Манша, след което да използва ковчега като лодка по Темза, за да стигне до Лондон. Там той ще остане на котва до Олимпийските игри през 2012, "за да говори на хората за Бог".

Ковчегът вече премина 20 км до Ротердам и собственикът му е убеден, че ще издържи и на морското плаване.

Източник: БГНЕС