Холдинг Варна ще инвестира 73.1 млн. лв. в проект „Алея Първа" в морската ни столица. За реализацията на инвестиционния проект публичният холдинг закупи на 15 юни 2009 г. пет имота, частна държавна собственост, по реда на Закона за насърчаване на инвестициите и издадения за проекта Сертификат Първи клас през 2007 г., информират от компанията.

Имотите са част от съставна зона 6 на Крайбрежната зона, като нито един от имотите не включва каквато и да е част от Морската градина или плажната ивица, която е изключителна държавна собственост. Около 50 % от площта им е неактивна и представлява 30-метрови скатове, които подлежат на укрепване, сочат от Холдинг Варна.

Към момента в и около имотите няма изградена адекватна техническа инфраструктура. Съгласно подписания договор за придобиване право на собственост върху недвижимите имоти Ходинг Варна се задължава да не извършва разпоредителни сделки и да не обременява с вещни тежести придобитите имоти за срок от 5 години, считано от датата на осъществяване на инвестицията.

Ползването на насърчителната мярка задължава дружеството да вложи 73.1 млн. лв., като за изграждането на инженерно-техническата инфраструктурна и транспортни мрежи на територията, по предварителни разчети, ще бъдат отделени около 40% от средствата, допълват от дружеството.

„Проектът ще повиши дела на местните инвестиции, като ще осигури нови работни места, което от своя страна ще увеличи доходите на местното население. Пряко или косвено в изграждането на предвидените обекти ще бъдат заети над 1 500 души - или 13 на сто от всички безработни във Варна", смятат от холдинга.

По информация на дружеството приоритетно ще започне изграждането на обектите пряко свързани с обществените потребности, а именно цялостна инженерно-техническа инфраструктура на крайбрежната зона.

Да припомним, че първичното публично предлагане за увеличение на капитала на Холдинг Варна от 2 099 567 лв. на 5 235 931 лв. чрез издаване на 3 136 364 нови акции приключи с успех в края на миналата година.

Подписката за предлаганите нови акции от увеличението на капитала на дружеството започна на 17 октомври 2008 г. и приключи на 3 декември 2008 г. Записана и платена бе цялата нова емисия. Единичната емисионна стойност бе 22 лв. за всяка акция, като общата получена сума от компанията възлезе на близо 69 млн. лв.

Вчера акциите на Холдинг Варна не се търгуваха на Българска фондова борса. В сряда книжата на компанията поскъпнаха с 5.00% и приключиха сесията на 11.66 лв.