Броят на хората използващи интернет по света непрекъснато се увеличава, а услугите, които се предлагат, стават все по-достъпни и широки.

Регистрираните в он-лайн сайта NetMovers, предлагащ данни за продажби на имоти, са се покачили с 40% само през изминалия месец, пише FT.

Според нови проучвания близо 80% от британските потребители в момента използват имотни портали за купуване или продаване на недвижим имот, като глобалната мрежа се е превърнала в първостепенен източник за информация за имотния пазар.

Последните проучвания на RICS сред брокери обаче предполагат, че настоящата повишена активност се дължи на липсата на достатъчно оферти за продажби на имоти.

Според Гордън Маккълъм, изп. директор на NetMovers, когато пазарът се сгромоляса през изминалата година, инвеститорите стояха встрани и просто чакаха да бъде достигано дъното. Това, което виждаме в момента, е тяхното завръщане.

Хората, които в момента са позиция да купуват се възползват от предимствата които пазарът им дава, обяснява Маккълъм.

Според експерти от имотния портал настоящото повишение сред инвестициите може да задвижи пазара нагоре. Промяната на лихвените проценти по някои кредити също спомага за раздвижването на пазара.