Чуждестранните играчи в хотелския бизнес стартираха масирана инвазия в София. Центърът, главните булеварди и районът около летището са най-атрактивните локации. А най-добре е, ако обектът е разположен и до аерогарата, и на голям булевард.

Във всяка европейска столица има силна концентрация на хотели около главните летища. Обектите там са предимно среден и нисък клас - предназначени за пътуващи, на които се налага да пренощуват една вечер в очакване на самолетната връзка.

Покрай летище София обаче се оформя малко по-различна група инвеститори. За тях е по-важно, че аерогарата е разположена в самия град и че булевард "Брюксел" има бърза връзка с бизнеспарка в жк "Младост" и оформящата се нова офис дестинация покрай бул. "Цариградско шосе". Затова бъдещите хотели там ще се целят в голяма част от бизнесмените, които посещават столицата.

Бумът на нови хотели ще повлияе положително и на строителния сектор, който е най-силно засегнат от започналата от 2008 г. криза. В предходните години почти липсваха новини в хотелиерския сегмент. Това се дължеше донякъде и на свръхвисоките цени, които продавачите искаха за собствеността си. Заради това пропадна сделката за х-л "Радисън" срещу парламента, за х-л "Родина", за "Кемпински-Зографски". Сегашната практика показва, че чуждите инвеститори си правят добре сметката и вместо да дават луди пари за хотели, предпочитат да сключат договор за управлението им.

На бул. "Брюксел"

Пътувайки от летището към центъра, няма как да не забележите новия комплекс "Блу офисес & Хилтън Гардън ин", който изникна отдясно на пътя. Той ще бъде микс от офис площи и хотел от веригата "Гардън ин" (марка на гиганта "Хилтън").

4-звездният хотел ще разполага с 200 стаи. Ще се шири на 12 етажа, като разгънатата му площ ще бъде 18 661 кв. метра. В него ще има конферентен център, фитнес зала и ресторант със 120 места. Краят на строителството е предвиден за септември тази година.

На жълтите павета

Германската "Дизайн хотелс" ще менажира новия бутиков обект, който се довършва на бул. "Цар Освободител" срещу БАН. Това е дебютът на компанията у нас.

По родната категоризация хотелът ще бъде най-висок клас - 5 звезди. Ще включва 64 стаи, 6 апартамента и два по-големи ВИП апартамента. Ще има лоби бар и ресторант с градина. На последния етаж ще е панорамният бар с гледка към "Св. Александър Невски". Под земята ще бъдат разположени три басейна.

На бул. "Цариградско шосе"

Френската компания Accor стъпва в София с хотел на бул. "Цариградско шосе". Той ще се намира до The Mall, пред недовършената сграда на журналистическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Обектът ще бъде от веригата "Новотел", със 177 стаи. Французите ще го управляват самостоятелно. Откриването е предвидено за януари 2013 г. Инвеститори са "Маркан" и издателска къща "Бард".

До летище София

Австрийската компания "Кубус" плати такса за строеж на мащабен бизнес проект край летище София. Става въпрос за смесен офис и хотелски комплекс.

Офис кулата "Леон тауър" ще бъде с близо 20 хил. кв. метра РЗП, а хотелът - с близо 13 000 кв. м. По предварителна информация хотелът ще се менажира от международната верига "Парк ин".

Преди кризата "Кубус" планираха и 4 търговски комплекса в страната.

До Борисовата градина

От миналата година бившият хотел "Грийнвил" в София се управлява от международната верига "Парк ин". Марката е собственост на Rezidor Hotel Group, чийто най-известен бранд е "Радисън Блу".

Четиризвездният "Грийнвил" беше построен през 2005 г. от "Феърплей интернешънъл". По-късно комплексът беше продаден на инвестиционния фонд "Блухаус", но "Феърплей" продължиха да го управляват до м.г.

До Паметника Левски

Въпреки въпросителните световноизвестна верига почти сигурно ще поеме мениджмънта на бившия х-л "Сердика" до Паметника Левски. Имотът бе продаден през 2009 г. от един от фондовете "Икуест". Купувачът е фирма "Агриуей холдинг".

От офиса на сегашния собственик съобщиха, че са в процес на финализиране на инвестиционното си намерение. Засега водеща е идеята за изграждане на луксозен хотел, управляван от водеща верига.

Източник: в. Труд