След приемането на Румъния в ЕС, големите международни хотелски вериги сякаш започнаха да се надпреварват да откриват свои представителства в Букурещ, коментират анализатори в сектора.

Само през настоящата година се очаква около увеличаване на хотелската база с 2 500 стаи, пише румънския бизнес портал standard.ro.

Бизнес интересът обаче и съответно посещенията на делегации от големи световни компании в Букурещ през тази година е намалял в сравнение с предходната, отчитат от хотелиерската асоциация. Някои от престижните хотели в Букурещ са отчели и понижение в посещаемостта от туристи от началото на тази година.

Тези данни са тревожни, доколкото именно посещенията на бизнес делегации и туристи популяризират румънската столица в останалата част на света.

В Румъния, като и в България, все повече хора се ориентират към строителството на хотели, очаквайки бърза печалба от сравнително малка инвестиция. Това води до значителен ръст на броя на хотелите.

Едновременно с отчетеното частично намаляване на потока на туристи предлагането се увеличава, което се отразява на работата на хотели, които въпреки високото качество остават неизвестни заради липсата на реклама.