Това един имотен проект да се определя като хубав зависи от три фактора, коментира строителният предприемач Христо Чепишев по време на участието си в панел "Недвижими имоти" на седмото издание на Шумът на парите.

Първият е добрата архитектура, за която е виновен архитектът, другото е качеството, а третото е локацията. Тези три фактора дават непреходността на един проект. В момента не е по-лесно отпреди пет години. Напротив, нещата стават по-сложни.

Нещата стават обаче и по-качествени. Много трябва да се внимава, когато говорим за проекти във високия сегмент. Там се сблъскваме с клиенти, които много знаят и много изискват. Това преди пет години го нямаше, заяви предприемачът.

Преди ако можеше да се предложи дограма с двоен стъклопакет, беше достатъчно, сега изискванията на купувачите са за троен.

Качеството се вдига в строителството, продуктът става все по-хубав, хората са доволни, защото продуктът е качествен. Продуктите, които сега излизат на пазара, се отличават с едни от най-високите качества, които някога са се появявали на пазара.

Манталитетът на българина е в основата на пазара. Ние се чувстваме морално доволни да купим жилище, посочи Чепишев.

Северозападните региони на България ще се развият, когато се развие инфраструктурата, построят се магистралите и Дунав мост 2, прогнозира той.

София е единствената столица в Европа, който не е на вода. Нито на река, нито на море. Всички големи столици в Европа са на вода. За сметка на това обаче имаме планина, уточни строителният предприемач.

Когато се говори за вода или море, всички искат да са на първа линия. Тук няма първа линия, но има планина. За нас Витоша са “дробовете на града“. Почти няма градове в Европа, където може да се карат ски на 30 минути от центъра, уточни Христо Чепишев.

Второто нещо - живеем в голям град. Когато погледна от балкона си в Бояна, виждам смог. Над околовръстното няма смок. И си задаваш най-простия въпрос: кое е най-ценното нещо за човека – това е въздухът. Горе в планината е най-чистият въздух, посочи още предприемачът.

На 1 юни ще се проведе и вторият ден на форума Шумът на парите. Очаквайте 20 лектора в трите панела: Банки и небанкови финансови институции, Бъдещето на технологиите и Икономиката на България.

Форумът Шумът на парите се провежда със съдействието на основните ни партньори Коника Минолта и Уникредит Булбанк, както и партньорите Алкомет, Девня Цимент, Адмирал Маркетс, Garitage Investment Management, Капман Холдинг, Qatar Airways, MBL|CBRE, Провидънт Файненшъл, Residential Park Sofia, ЗАД България и Сирма груп Холдинг.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Форумът се провежда с медийната подкрепа на сп. Мениджър, Агенция Фокус, Novini.bg, Fakti.bg, Offnews, Imot.bg, Kaldata, сп. Икономика, Seenews, economic.bg, в. Сега и Enterprise Europe Network.