Строителният бранш като всички останали сектори в икономиката се намира в кризисна ситуация дотолкова, доколкото той е зависим от общото икономическо състояние на държавата, заяви бизнесменът Петър Христов, член на Камарата на индустриалците в България и на Консултативния съвет към министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Но аз бих определил строителния бранш не като проблем, а като ключ за излизане на България от кризата", каза Христов. Според него това може да стане, като се запази консолидацията на бранша и той бъде направен част от екипа, който решава проблемите на държавата, тъй като с административния си капацитет би могъл да помогне за усвояването на еврофондовете и привличане на свежи финансови ресурси от европейските програми.

"За пръв път от много години насам има диалогичност между бизнеса и политическата система в страната, в частност - и правителството и това създава една изключително подходяща предпоставка за диалог, който би могъл да бъде полезен на обществото", добави той.

Административният капацитет, който е дефицитен през последните няколко години, е функция и на бързия растеж, на многото инвестиционни намерения през последните 2 години в процес на еуфория, посочи Христов.

Според него секторът на недвижимите имоти като цяло е в криза, но той е нормално убежище във време на икономическа и финансова криза за съхраняване на покупателната способност.

"Строителният бранш би могъл да бъде изключително полезен в преструктурирането на тези имоти и в тяхното развитие и планиране ... Ние всички трябва да се стремим да обединим усилията си като строители, за да можем да направим едно прозрачно планиране за бъдещето на нашата държава. Именно по тази причина се работи по промяна на закона за устройство на територията", каза още бизнесменът.

Източник: БНР