Вместо британци селски къщи вече купуват китайци и австралийци.

Купувачи от екзотични страни се появяват на пазара в кризата, макар сделките с тях да са малко. При "Бългериан пропертис" например имало клиенти от Китай, Австралия и САЩ. Те обикновено се интересували не от ваканционни апартаменти, а от селски имоти.

Според Home for you се срещат клиенти от Румъния, Полша и Швеция в летните курорти. В зимните курорти и особено в Банско основните били от Гърция, но напоследък имало и богати македонци.

Сред корпоративните клиенти, които купуват имоти в пакет, пък активни били фондове от Израел и арабските страни, включително Оман.

Британците през 2010 г. се отдръпнаха изцяло от пазара - от пролетта те спряха да купуват имоти подобно на рязкото отдръпване на ирландците в началото на кризата, коментира Полина Стойкова от "Бългериан пропертис".

Иначе британците са сред активните продавачи на ваканционни имоти. Според брокерите ги предлагат на цени, които често им носят значителна загуба.

Причината е, че са ги купили на цени по-високи от тези, на които сега могат да им намерят нов собственик. Въпреки това били гъвкави в преговорите и склонни към намаления и успявали да реализират сделки.

Източник: в. 24 часа