Цените на жилищата в най-скъпите квартали на Лондон са паднали за месец май с 1.5%. Изглежда кредитната криза, започнала от САЩ и постепенно засегнала целия свят, няма да подмине и града, където цените на имотите се считат за най-високите в света, пише aboutproperty.co.uk.

Понижението в цените на имотите в централната част на британската столица е най-скоростното от близо едно десетилетие. Това става ясно от изнесените данни от най-големите агенции за недвижими имоти в страната.

До скоро кризата сякаш подминаваше, в една или друга степен, пазарът на имоти в Лондон. Ипотечният пазар започна много по-рано да изпитва трудностите, причинени от кредитната криза.

Сега обаче проблемът достигна и до сърцето на британската столица, коментират анализатори в сферата. Като цяло цените на жилищата в цялата страна са паднали с 2.4%, става ясно от данните на агенциите.

Очакванията са пазарът на жилища във Великобритания да постигне ръст от едва 12.8%, което е три пъти по-малко, в сравнение с миналата година, показват изследвания на консултанта по недвижими имоти Knight Frank.

Продажбите на имоти в централната част на Лондон са спаднали с цели 50% през месец май на годишна база, а на имотите с цени над 10 млн. паунда с около 40%, в сравнение с същия период на 2007 г. При тях обаче спадането в цените е доста незначително.

Очакванията спадът в цените до края на годината да е в границите на 5% са сред най-оптимистичните прогнози на анализаторите.