В условията на криза и стагнация на пазара на недвижими имоти хората, притиснати от задължения към банки, фирми и институции, търсят все по-нетрадиционни и ефективни начини да продадат бързо имота си.

Собственикът на двуетажна къща в село Драговищица, което се намира на 15 километра от София, е принуден да продаде имота си, още преди да е довършил строежа. Причината е, че бизнесът му върви надолу, заради фалити на много от клиентите му.

„Къщата е на груб строеж, сега сме в дневната. Тук е предвидено за кухненски бокс, сервизно помещение - баня с тоалетна. Това е подхода за второто ниво. Това е една от двете спални в къщата. Виждате хубавата гледка, зеленината, съчетана с близостта до София прави този имот наистина атрактивен", каза Георги Палпурин, представител на собственика.

Първоначално обявената цена на имота е 95 000 лв. Собственикът на къщата месеци наред се опитва да продаде къщата по традиционните начини - обяви в интернет и вестници, но без успех. И затова избира много по-нестандартен подход.

Къщата и парцелът са обявени на търг с явно наддаване. Нещо, което в България правят основно частните съдебни изпълнители и то, защото така повелява законът. Но докато на съдебните търгове рядко може да се видят повече от един-двама участници, на този търг имаше седем. Наддаването започна от 50 000 лв. със стъпка от 2000. И така след няколко стъпки къщата беше продадена.

Много от брокерите смятат, че продажбите под финансов натиск оказват сериозно влияние на пазара. Често в такава ситуация продавачите са склонни да свалят с 15-20 и дори 30 процента от пазарната цена.

„През миналата година преобладаващата част от продавачите бяха от притиснати кредитополучатели или с наследници, които искат да вземат най-голяма сума за имотите. Тази година не можем да кажем, че пазарът е нулев, но не това са продажбите, които в момента определят пазара на недвижими имоти", каза Цветелина Тасева, управител на агенция за недвижими имоти.

Но дали тенденцията тази година ще се запази е трудно да се прогнозира, като се има предвид високото ниво на безработицата и тежкото състояние на частния сектор.

Източник: бТВ