Последните данни за индекса на цените на жилищата във Великобритания, изнесени от Halifax, показват продължаващо понижение и през август.

Цените са паднали средно с 1.9% за изминалия месец, като спадът за трите месеца до август е общо 10.9%.

След поредния месец на понижение стойностите на имотите вече са се коригирали с 12.7% на годишна база, което е най-острият спад след регистрираното в началото на 1990 г. понижение на пазара.

Средната цена на жилищата вече достига 174 178 паунда, става ясно още от данните на Halifax.

От Централна банка на страната отчитат, че броят на одобрените ипотечни кредити е намалял с 6% спрямо юни и с цели 71% спрямо месец юли на миналата година.

Високите цени на храните и горивата, които са скочили, съответно, с 12% и 17%, според официалните данни на Националния статистически институт на страната, допълнително намаляват месечните приходи на населението.

Високото ниво на средната цена на жилищата спрямо месечните приходи прави закупуването, от страна на средно статистическия британец, на жилищен имот изключително трудно.

В допълнение на това, спадът във възможностите за получаване на кредит, в следствие на финансовата криза на пазара, е още една сериозна причина, отблъскваща потенциалните купувачи.