Най-големите строителни компании в областта на жилищното строителство в Европа могат само да се надават, че идващата 2008 година няма да донесе много лоши новини, съобщава Forbes.com

Отчетеното забавяне при строежа на нови жилища в Европа през отминаващата вече 2007 година може да продължи и през следващата, предупреждават водещи в сферата компании.

Бурното и активно развитие в сектора на жилищното строителство, продължило няколко години, показва тенденция на обръщане на търговските интереси през 2007 г., което е много вероятно да продължи и следващата.

Според анализатори в сферата, държави с утвърдени пазари и опит в жилищното строителство, като Испания, Италия, Дания и Ирландия, са много уязвими, въпреки че много от компаниите вече са се насочили към други области, извън жилищния сектор, с цел да бъде избегнат евентуален удар.

Една от последиците в Европа след рухването на щатския жилищен пазар е свързана с появилите се спекулации, че проблемите могат да се разпространят и на стария континент. Анализатори предричат евентуални корекции на жилищните пазари в тези страни.

Американските строителни компании, специализирани в жилищното строителство, понесоха най-тежките удари за последните няколко месеца, след отдръпването и засилената предпазливост от страна на инвеститорите.