Строителният бум в Индия, продължил цели 5 години, може и свърши, смятат двама от най-големите кредитори в страната, съобщава Bloomberg.

Основни причини за това е лекото пренасищане на пазара, повишените строителни разходи и понижението в покупателната способност на населението като цяло.

Цените на имотите в цялата страна могат да се понижат с над 15% в следващите няколко месеца, казва Кеки Мистри – президент на Housing Development Finance Corp. Според някои анализатори спадането в цените на жилищата може да още по-голямо – до 20%.

Централната банка на страната предупреждава, че има намерение да повиши основния лихвен процент до най-високите му нива от 6 години насам. Пазарът на недвижими имоти може да изпадане в същото положени като този на Испания, САЩ и Великобритания, предупреждават икономисти.

Цените на имотите в някои от кварталите на Мумбай и Делхи са се удвоили за последните две години, сочат данни на Knight Frank. Такъв висок ръст в цените не е имало никога, става ясно от данните на статистическата агенция на страната.

Цените на имотите във финансовата столица на държавата – Мумбай, се наредиха на шесто място в света сред най-скъпите, отчитат още специалистите в сферата в Индия.