Статистически погледнато, само след 4 дни започва най-силното тримесечие за пазара на имоти у нас. Това е така, тъй като в периода 1 октомври – 31 декември традиционно у нас се сключват най-голям брой сделки с имоти.

Данни на Агенцията по вписванията сочат, че за четвъртото тримесечие на изминалата година са сключени рекордните за последните 3 години 68 583 сделки.

Това е значително повече от предходните тримесечия на 2015 г., когато покупко-продажбите на имоти в страната бяха съответно 59 259, 58 149 и 44 330.

Статистиката е подобна и за 2014 и 2013 г. - съответно 65 133 и 65 279 сделки през последното тримесечие на годината.

Данните за пазара за последните 12 месеца

Жилищата в България са поскъпнали с 4.6% за последните 12 месеца - до юни 2016 г., и с 4.1 на сто за периода 1 януари – 30 юни.

Именно повишението от началото на 2016 г. ни отрежда 15-а позиция в света по ръст в цените на имотите. Изменението за второто тримесечие е от 1%, става ясно от доклад на Knight Frank, разглеждащ цените на имотите в 55 държави по света.

Предстои ли имотен бум?

Имотното оживление от 2015 г. продължава и през 2016 г. вече се превръща в истински бум. Това заяви за Profit.bg Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Според нея „ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в големите градове и стабилното търсене на имоти под наем, са стимул за купувачите да инвестират в имоти“.

Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими - увеличение на обема на продажбите и масово ново строителство в големите градове, допълни още Стойкова.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средното нарастване на цените в областните градове през второто тримесечие на 2016 г. на годишна база е 3%, като най-големите ръстове са в София, Пловдив и Варна, а най-често отчетеният растеж е в рамките на 5-10%.

Най-значимите ръстове са около 15-20% и те са измерени в София и в някои от най-предпочитаните квартали на другите големи градове.

Спадове на цените има основно в градовете в Северозападна България, чиито пазари са най-неатрактивни и остават под натиска на слабо търсене.

При ваканционните имоти позитивните фактори са примесени с негативното въздействие на отлива на британските и руски купувачи, което води до задържане и спад на цените на имотите.

Съживяването на тези пазари към момента е основно изразено в повишение на броя продажби, увеличение на дела на българските купувачи и привличане на микс от купувачи от различни страни по света, посочват още от имотната агенция.