Първият магазин на шведската верига IKEA в България ще отвори врати на 20 септември, показа проверка на сайта на най-големия търговец на мебели в света.

От пресслужбата на българското представителство на компанията не дадоха точна дата с обяснението, че на 1 септември ще има пресконференция, на която ще се дадат подробности за откриването на магазина.

Строителството на българския магазин на IKEA започна през 2008 г. Той се намира на столичното Околовръстно шосе, в близост до отклонението за кабинковия лифт в Симеоново. В него са инвестирани около 50 млн. евро.

В България веригата е представена чрез гръцката фирмена група "Фурлис", която държи правата за IKEA в Гърция и Кипър и вече е открила 8 магазина. Столичният магазин ще е разположен върху 30 000 кв. м, от които търговската площ ще е 25 000 кв. метра.

От 3 септември IKEA започва и разпространението на своя каталог с мебели и аксесоари. В него са включени 3500 продукта, като цената им ще е валидна цяла година. В магазините на IKEA има около 7500 артикула.

Откриването на магазина на IKEA в България се очаква със смесени чувства. От една страна веригата е символ на функционални мебели с оригинален дизайн и достъпни цени, които със сигурност ще допаднат на българските потребители, защото формулата на IKEA е доказана в цял свят.

От друга, появата на толкова голям играч на пазара ще доведе до отлив на клиенти от вече установените магазини за мебели и аксесоари, като някои от тях може и да фалират. Плановете на IKEA са за първата година от бизнеса си в България да завоюва пазарен дял от 10%.

Прокрадват се и съмнения, че цените на мебелите в България ще са по-високи, отколкото в магазините на веригата в съседни държави като Гърция или Румъния.

Не може да се каже, че мебелите на IKEA ще са по-скъпи в България, отколкото в Гърция, защото ценообразуването на компанията е съобразено с местния пазар, коментира пред журналисти в края на юли Тео Муратидис, мениджър на столичния магазин.

Източник: в. Труд