Икономическият ръст на Китай през 2009 г., подкрепен от държавната помощ в размер на 585 млрд. долара, породи няколко балона на отделни сегменти на пазара. Най-големият от тях беше този в сферата на недвижимите имоти и фондовите борси. Сега към тях се добавя и балонът на пазара на парцели, чиято цена през миналата година нарасна двойно, пише Handelsblatt.

По данни на банка Standard Chartered през 2009 г. земята в Китай се е оскъпила средно със 106%, от 993 на 1923 юана (т. е. 136.8 долара на 282 долара), като цената варира в различните провинции. Естествено ръстът беше най-висок в големите градове, като в Шанхай например 1 кв. м. се продава на цена, еквивалентна на 655 долара. Сделките със земя пък са се увеличили с 44%.

Причината за подобен ръст в голяма степен е свързана с активността на спекулантите. Анализаторите от Standard Chartered обвиняват и правителството в известна степен- достъпният финансов ресурс, леките условия за отпускане на заеми и огромните банкови кредити (1.4 трлн. долара годишно) изстреля сравнително новия имотен пазар до пикови равнища на цените.

Впрочем държавата, която доскоро беше монополист на пазара на земя и имоти, успя, продавайки земя на високи цени да компенсира 40% от непредвидените си разходи.

На фона на това, китайските брокери се надяват, че „държавата е създала балона и тя ще ликвидира", чрез постепенно затягане на кредитирането.