След активното строителство през 2015 г., 2016 г. не е нулева година за бранша. Регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че през тази година има пик в строителството на многофамилните жилищни сгради, а програмата за саниране е дала много възможности за малките фирми в бранша да се развиват.

Тя обяви и че в 28 града, където се финансира санирането, проектите са на стойност 200 млн. лв., съобщава БГНЕС.

Министърът посочи, че по ОП “Региони в растеж” 76% от изпълнението на програмата вече са обявени като процедури и има предоставени над 1.37 млрд. лв. на общините, които вече са междинни звена.

380 млн. лв. са предвидени за регионални пътища. От тях търгове и тръжни процедури има за 200 млн. лв. за пътища в Северна България. Продължават инвестициите и в улична мрежа, градска среда и са в ход процедурите по избор на изпълнители. „Това е възможност за строителния бранш и през 2017 г. се очаква да има подем на строителните поръчки”, коментира Павлова.

Относно регионалната образователна инфраструктура, Павлова заяви, че с тази приоритетна ос целенасочено са заделени 224 млн. лв., които ще бъдат представени не само на частните гимназии за ремонти на сградите, но за създаване на лаборатории основно в професионалните гимназии.

Павлова посочи също, че са предвидени над 160 млн. лв. за ремонти на спешни медицински центрове в страната и 100 млн. лв. за социални домове - реновиране на старчески домове и домове от семеен тип.

Продължават строителството на АМ “Струма” и АМ “Хемус” от ОП “Транспорт”, като ще бъдат изградени трасетата по Хемус от Ябланица до Боаза - където в момента се търси изпълнител, и от Белокопитово до Търговище.

Във ВиК сектора ще се изграждат язовири за питейна вода като яз. “Луда Яна” където с 56.2 млн. лв. до 2019 г. трябва да бъде изградено съоръжението., а с 32 млн. лв. до 2018 г. ще бъде реновиран язовир “Студена”. 19 млн. лв. от бюджета на министерството ще бъдат финансирани общини с проблеми във ВиК сектор, като повишаване на качеството на водата, проблеми с течове и др.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева от своя страна съобщи, че през 2015 г. е имало бум в строителството, като са приключили много проекти и са финализирани 198 строителни договора за 3.344 млрд лв.

Василева заяви, че от това се възползват 5 млн. души, като са завършени 50 пречиствателни станции, над 2600 км ВиК мрежа и 18 системи за управление на отпадъците.