През 80-те в Тексас по време на бума на строителството са се наблюдавали сходни обстоятелства спрямо настоящата криза в САЩ, коментира Скот Бърнс. Ако внимателно се вгледаме, може да открием и допирни точки и от нашата действителност в долният списък.

Среда на бурен ръст. Тогава, в Тексас е имало дълъг строителен бум, захранван от повишаващите се цени на петрола. Жилищата са поскъпвали с години. Много тексасци, започнали с почти нищо, са се наслаждавали на новото чувство на богатство, като са се местели от къща на къща. Днес цените на домове в САЩ нарастват с години, създавайки неочаквано богатство за милиони собственици.

Финансово безумие. Тогава, спестяванията и кредитите са били насърчавани от промени в регулации за даването на средства за развитие. Днес Уол Стрийт е изградил перфектната линя на печалби от даваните кредити на купувачите до продажбата на секюритизирани ипотеки на европейски и азиатски инвеститори. И в двата случая, някой друг ще плати цената на лошите кредити, тогава Federal Deposit Insurance Corp. , а днес инвеститорите.

Първоначалните вноски
. Тогава в Тексас, купувачите на домове са били съветвани да дават възможно най-малко средства, защото законите не са позволявали да се тегли срещу имотната собственост. Много са сложили едва 5% от цената, чиято сума отговаря приблизително на разходите за продажба. Днес, след дълъг период на небрежно финансиране, кредиторите бързаха да дават 100% на хора без кредитна история.

Ниски лихви
. Тогава, строителите са пласирали къщите си с отстъпки при лихвите за година-две. След това, лихвите и месечните вноски нарастват. Много собственици виждат това, докато цените на домовете им спадат. Днес кредитите с променливи лихви стартират с изкушаващи предложения за първите години. Новите собственици виждат как лихвите се покачват, докато цените падат.

Заетостта. Тогава, работните места, свързани със строителството, са се извисили. Днес това се случва във финансовия и банковия сектор. Днес строителите напускат Флорида и други подобни райони, защото пазарът е в застой. Брокерите на кредити губят работата си из цялата страна.

За де се проследят последствията, авторът изследва индексите на цените на къщите на Federal Housing Enterprise Oversight. Те следват само покупки с потвърдени кредити (до 417 хил. долара) за идентични къщи. Тези индекси дават добро изражение на пазара, след като не се влияят от намесата на скъпи собствености.

Националните индекси показват илюзия, която повечето предпочитат - постоянен и едва ли не гарантиран ръст на цените, но съвсем друга е картината, когато се изследват нивата по щати и градове. Ето и няколко примера:

В Хюстън - първият град в Тексас, пострадал от срива на петрола, индексът на цените на жилищата достига своя връх през 1983 от 108.5. Също така стига дъното от 81.5 началото на 1987, но индексът се възстановява до нивото от 83-та чак 1997 г. В крайна сметка възстановяването отнема цели 14 години.

Сан Антонио достига връх през 1984 г. на ниво 109.7, и дъно от 82.5 през 1990 г. Възстановява пиковите си нива чак 1995-а, или за 11 години.

Столицата на Тексас, Остин, регистрира връх през 1986 до 100.1, а дъно през 1991 г. на 72.7 и се възстановява чак 1994 г., или за около 8 години.

Далас също достига връх през 1986 г. на 110.1, а най-ниското ниво е 1989 г. от 94.3. Достига отново до рекордните нива чак 1997 г., за период от 11 години.

Тексаският опит показва, че може да се наблюдава от 14 до 25% спад за периоди от 8 до 14 години на възстановяване. Това е истинска история.

Също така трябва да се знае, че това не се случва само в Тексас. Лос Анджелис достига връх 1990 г., дъно 1995 г., като се се възстановява до 2000 г.