Класацията на сп. Challenges.fr за 2013 г. показа, че благосъстоянието на 500-те най-богати французи възлиза общо на 330 млрд. евро - най-високото ниво от 1996 г., когато започва да се прави проучването.

Богатството на 500-те най-заможни хора съставлява 16% от брутния вътрешен продукт на страната и 10% от финансовите активи на французите като цяло.

Начело на класацията продължава да е шефът на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, чието богатство се оценява на 24.3 млрд. евро, следван от наследницата на козметичната империя "L'Oreal" Лилиан Бетанкур с 23.2 млрд. евро.

Проучването показа още, че милиардерите във Франция са се увеличили с 10 души през миналата година и вече са 55.

Нека видим как изглеждат жилищата на някои от тях:

Основателят на къщата Bic Марсел Биш купи и възстановени този имот в Оаз, северната част на Париж, чието строителство датира от 1502 г. Много религиозен, барон Биш купи разрушен параклис, който принадлежеше на съседния град и го възстанови и присъедини към замъка си.

Бенджамин де Ротшилд искал гараж за своите луксозни автомобили. Въпреки че по принцип живее в Кьолн, решава да си купи млечна ферма с площ 30 акра в Савиер, югоизточно от Париж. Неговата ферма е семпла и приветливата и произвежда сертифицирано сирене бри. Имението на Ротшилд е оградено от гаражи и огромна неестетична палатка, в която този ексцентричен банкер, който повери оперативното управление на своите дела на съпругата си, Ариана, държи 300 редки коли.

Дискретно имение с хиподрум за Жан-Пол Герлен. Известният парфюмерист, който продаде акциите на компанията си на LVMH през 1996 г., се оттегли от света в дом на 40 километра югозападно от Париж. Герлен се спря на огромно имение, но без басейн, с много стопански постройки и гараж. Всичко е проектирано и построено, за да задоволи неговата страст - конете. Именно в този имот, който Jean-Paul Guerlain парфюми измислил, че прави своя слава

Бернар Арно, най-богатият човек във Франция, е известен като майстор на тайните. Неговият дом в Клерфонтен Ан Ивлин е сгушен в гората Рамбуйе, югозападно от Париж. Зад високата ограда, която крие прочутите му гости от любопитни, Арно разполага с с басейн и тенискорт, построени върху приземен етаж, по който се стига до закрит плувен басейн и фитнес съоръжения вътре в къщата. Градината пък е дело на белгийския пейзажист Жак Вирц.