Намаление от 11.1 % в броя на покупките на недвижимо имущество от страна на имигрантите се очаква в Италия през 2008 г., съобщи финансовият всекидневник „Соле 24 оре“.

Прогнозите са и за намаление от 8.3 % в средствата, употребени от имигрантите на пазара на недвижима собственост на Апенините, твърди изследване на асоциацията Scenari Immobiliari. Основни причини за свиването на този вид клиентела на недвижимо имущество са както поскъпването на банковите кредити, така и по-голямата строгост в отпускането им за имигранти, които срещат повече трудности в изплащането.

Опасенията на италианските банки са следствие от случилото се в тази сфера в Съединените щати. Предвижданията са, че до края на 2008 г. ще бъдат регистрирани 120 хиляди покупко-продажби на недвижимо имущество от страна на имигрантите на Апенините.

Те купуват най-вече апартаменти от 50-80 кв. м и повечето от тях се нуждаят от ремонт. Средната цена на подобен апартамент е 128 000 евро. Обикновено исканият кредит в този случай е от 100 000 евро, което означава, че месечната вноска за погасяване е от 700 евро.

Смята се, че в Италия има 1.5 милиона имигранти, които са интегрирани в пазара на труда. Те са и главна движеща сила на пазара на този вид апартаменти. През последните години намаля частта на имигрантите от Северна Африка, които купуват недвижимо имущество в Италия и се увеличи тази на източноевропейците. В момента имигрантите от бившите комунистически страни съставляват 37% от чужденците, купуващи недвижима собственост в Италия.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС