Базираната във Виена компания за инвестиции в недвижими имоти - Immoeast AG, набра капитал в размер на 2.84 млрд. евро за инвестиции в недвижими имоти на Балканите в Украйна и в Русия.
Компанията продаде 277.9 млн. акции по 10.2 евро всяка, като ще използва набраните средства за финансиране в Югоизточна Европа и особено в Румъния, съобщиха от компанията.

Новите акции ще започнат да се търгуват на виенската фондова борса от 24 май. Акциите ще бъдат достъпни за търговия и на варшавската фондова борса от 25 май.

Планираните инвестиции в ЮИЕ са част от стратегията на Immoeast за пренасочване на фокуса й от страните от Централна Европа, където се наблюдава забавяне на доходността от инвестициите в недвижима Европа към бързоразвиващите се такива в страни като България и Румъния, които се присъединиха към ЕС от началото на годината.

Компанията разполага с инвестиционен план на стойност 6 млрд. евро към страните от ЦИЕ, като възнамерява да насочи инвестициите си по-скоро към търговски недвижими имоти, отколкото към офис такива.

Мениджъри по продажбата на новите акции бяха Constantia Privatbank AG, Credit Suisse Group, Deutsche Bank AG, Morgan Stanley и Bank Austria Creditanstalt AG.

Пазарната капитализация на австрийската компания възлиза на около 5.8 млрд. евро.

Особено силен е интересът на австрийската компания към пазара на недвижими имоти в северната ни съседка, където през март тя реализира поредния си значителен проект със закупуването на проекта Polus Center Constanta в Констанца. Проектът е за търговски център с използваема площ в размер на 90 000 кв. м.

Изпълнението му ще стартира през лятото на настоящата година, като се очаква той да бъде завършен през 2008 година.

Инвестицията е в размер на 185 млн. евро, като проектът се изгражда от строителната компания TriGránit. Най-голямата компания за инвестиции в недвижими имоти в ЦИЕ и ЮИЕ - IMMOEAST притежава от лятото на 2006 година дял в размер на 25% в компанията TriGránit.

Центърът е вторият по големина проект на IMMOEAST в Констанца, като най-голям е офис и търговският център Harbourside, който към момента е в процес на строителство и е с 30 000 кв. м използваема площ, както и с пусков срок пролетта на следващата година.

Към момента компанията IMMOEAST разполага с 40 недвижими имота в Румъния с обща площ в размер на 2.13 млн. кв. м.