Имот в България - купувайте сега

2769
Имот в България - купувайте сега

Недвижимите имоти в България един ден ще достигнат равнището на цените в Западна Европа - пророкуват експерти. А когато купиш имот в България, автоматично придобиваш и двугодишна виза за ЕС, заедно със семейството си. Това са два от аргументите в обширна публикация за недвижимите имоти в България на независимата руска агенция RWAY (Аруей).

Вече от много време България е сред най-изгодните пазари на недвижими имоти в Европа. В сравнение с други страни, режийните разходи в България са ниски, а равнището на самите експлоатационни услуги - високо. Чуждестранните инвеститори избират България включително и поради това, че българското законодателство ги закриля и разрешава без проблеми да изнасят от страната своите печалби и капитали. Правото на частна собственост в България се зачита стриктно и по исторически причини: в страната дори по време на комунизма съществуваше поземлена частна собственост. България е изгодна за инвестиции в недвижими имоти и поради това, че юридическите процедури са облекчени, а оформянето на собствеността - много по-просто, отколкото в Кипър, Хърватия или Черна гора.

Цените - през пикове и спадове

Само допреди 5 години по нищо не личеше, че българският пазар на недвижими имоти ще се развие толкова бурно. Тогава по българското Черноморие се предлагаха най-вече малки парцели докъм 10-20 декара, а при цена за квадратен метър от 400 до 1200 евро не беше възможно да построиш ренталибен хотел. Въпреки това българските черноморски курорти си останаха много привлекателни, застрояването им (например Слънчев бряг) набра скорост, изникнаха много нови хотели, собственост главно на англичани и германци.

До 2008 година цените на недвижимите имоти в България растяха с по около 80% годишно. Този ръст беше изкуствено завишен заради английските и германските инвеститори и специално разработените за тях програми. От началото на 2005 година в Англия беше пуснато ипотечно кредитиране за пенсионери, които искат да си купят апартамент в България. Така апартаментите, които се строяха в България, бяха пригодени към манталитета на тези купувачи: 40 до 60 квадратни метра с неособено високо качество на архитектурните проекти и изпълнението. Тези имоти в момента се продават на цени около 40-50 хиляди евро и съставляват значителна част от имотите на българския пазар.

През 2008 година на Слънчев бряг се строяха 40 обекта, после обаче дойде кризата и през 2009 строителните обекти в курорта бяха едва два, а тази година - само един. В резултат от кризата цените на имотите в България паднаха с 50 до 70 процента. Замразено беше строителството на хиляди апартаменти, така че в момента на пазара има едва около 500 - с други думи, съществува сериозен дефицит.

Дефицитни са и добрите парцели за ново строителство, като това положение ще се запази през следващите години. За този дефицит има три причини, свързани с приемането на България в ЕС и новия градоустройствен кодекс: Първо: в границите на 100-метровата плажна ивица не може да строи, в границите на 300-метровата - само до три етажа, а в границите на 500-метровата - до 5 етажа. Второ: вече не се допуска трансформирането на селскостопански земи в строителни парцели. А по Черноморието са останали едва 25 километра, където евентуално може да се строи, но земите са все селскостопански. И трето: все още може да се купят парцели в скалисти крайбрежни райони, където обаче няма никаква инфраструктура - инфраструктурата е съсредоточена изцяло в и около курортите.

По-добре в България, отколкото в Сочи

Рано или късно цените на българските недвижими имоти ще се изравнят със западноевропейските. Така че да се инвестира сега в България е много далновидно. Руските компании, които строят по Черноморието, предлагат имоти на стойност около 650 до 900 евро на квадратен метър. Все повече руснаци се интересуват от български имоти, в които могат да развиват бизнес - магазини, ресторанти, офиси и ателиета за услуги.

В края на обширната публикация авторите препоръчват България, като правят сравнение с недвижимите имоти в бъдещата олимпийска столица Сочи. В Сочи цените вече са по-високи, полетът от Москва отнема еднакво време, само че до България има повече самолети и цената е по-ниска. И най-важното: ако купиш имот в България, получаваш и двугодишна виза за ЕС заедно с цялото си семейство.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ester
# 0
06:02 | 28 February 2012
What a joy to find someone else who tnhiks this way.
ldeo
# 1
18:09 | 7 September 2010
Ще стигнат не европейските ами тези в сомалия . Тъпанара който е писал и му е платено да пише нито той нито брокерите пишман същества са готови за това което наистина ще стане а именно реален СРИВ В ПАЗАРСА НА ИМОТИ В ЦЕНОВИ АСПЕКТ наводняване на пазара с хиляди имоти на цени до 500 ЛЕВА олигофрени ЛЕВА българия ВАЛУТАТА Е ЛЕВА И когато 1000 380 хил апартаненти който настроихте планово За половин петилетка олекнат на 250 до 400лв квадрата от 4000 тогава си4кото пишман брокери и банки ще изгърмите и кризата ще свърши за да дойде нова аре fuck off to all brainless creatures in Bulgaristan
Тодор - Кандидат емигрант
# 2
02:09 | 3 September 2010
Цените никога няма да стигнат европейските!Колкото и да е тъжно след 20 години 50% от населението ще е от необразовани цигани(роми) Кой нормален чужденец ще тръгна да живее в България тогава ???Единствено селищата от затворен тип имат някакъв шанс но минимален защото около тези оазиси ще е помийна яма отблъскаща и гротесна!!!Така че "За Бога братя на купувайте" а се изнасяйте от подобието на държава!!!
аааа
# 3
17:09 | 2 September 2010
Нека купуването да започне СЕГА!!!
aaaa
# 4
17:09 | 2 September 2010
И в Дойче Веле ли вече може да се плаща за статия :). Смешници,балона се спука! Спекулата мина,които ял ял.Сега цените постепенно ще се нагласят по джоба на българина.Хората които се занимават с тези неща,вече гледат към нови дестинации. А цените на имотите в България ще настигнат тези в европа,само когато и заплатите направят това :)
Tomas
# 5
16:09 | 2 September 2010
hahahah smeshnisci ,pulni smeshnioci ,, be mahnete tazi statiq che osra naokio.. Hora imota e naj-wagnoto neshto w Givot5a Wi,,,,,,,,,,,,,,,,,kupuwaite che ste se swurshata,, imotite shte gi nosimw W GRoba!!!!!!!+
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg