Препирните за новите правила за сделките с имоти продължават с пълна пара в Народното събрание. Ще се допуска и плащане на ръка, ако купувачът дължи не повече от 10 000 лв., гласи последният вариант, подготвен за окончателно приемане в пленарната зала. Това се отнася главно за дребни селски и земеделски имоти, обясни Емил Радев (ГЕРБ) от правната комисия.

Проектът, внесен от правителството, предвиждаше от 1 януари всички сделки да минават по банков път, а продавач и купувач да подписват нотариално заверена декларация, че преведената сума е истинската цена. Много депутати, вкл. от ГЕРБ, оспориха тези предложения на кабинета. Според Николай Пехливанов от "Атака" клетвените декларации създават бумащина и още разходи, а няма да спрат криенето на високи данъци и такси - хората ще превеждат през банка само частта, която се записва като цена в нотариалния акт и не може да е по-ниска от данъчната оценка.

Споровете бавят вече трети месец приемането на закона. Вече се очертава декларациите за цената да отпаднат, а ще има ли праг, под който плащането може да става на ръка, и какъв ще е той, ще реши пленарната зала. Според Радев второто четене ще е в началото на март.

Източник: в. Сега