Един нормален пазар, на който не виждам балон. Така определи вчера пазарът на недвижими имоти у нас изпълнителният директор на BLD Димитър Савов по време на конференцията Balrec.

Ръстът в столицата от началото на 2016 г. е от около 10%, а идната 2017 г. ще предостави добри възможности за купувачите, тъй като качеството на строителството, което се предлага в момента, е много по-добро от това преди кризата, каза още той.

Според Савов днес купувачите са основно младите семейства със стабилни доходи и най-често на мениджърски позиции. „Нормално е да има търсене на жилища, тъй като доходите на хората се повишават, а безработицата в столицата е ниска“, допълни той.

„Масово днес се търсят жилища с две, а не с една спалня. През следващите месеци очаквам повишено търсене на имоти с две и три спални“, завърши Савов.

Управителят на Residential Park Sofia Георги Ранчев сподели, че очаква плавно покачване на цените през 2017 г.

През следващата година компанията ще стартира строителството на Фаза 3А от своя проект в София, като по информация на Ранчев, за 75% от жилищата вече има подписани предварителни договори.

„70-80% от покупките в комплекса се правят за собствени нужди. Останалите обаче се възползваха от ръста в цените и част от имотите се предлагат на цени от 20-30% над нашите. Явно е, че не можем да предложим достатъчно единици, за да задоволим търсенето", констатира той.

Строителният предприемач Христо Чепишев заяви, че според него ръстът в цените на имотите от началото на 2016 г. е в рамките на 5%. „Клиентът днес е много по-образован и държи на качеството“, смята той.

Мнението си за луксозния сегмент на пазара на имоти изрази и Светослава Георгиева, заместник-управител на Unique Estate. По данни на агенцията ръстът в сделките с имоти във високия клас е от 30%, докато цените добавят 10-12% от началото на 2016 г.

Днес под 20% от сделките с имоти са на цени от над 100 000 евро, заяви мениджърът Маркетинг и комуникации в AG Capital Калоян Богданов.

Той допълни, че през 2016 г. 15-20% от сделки, или доста повече от предходните години, се осъществяват с цел инвестиция. Богданов сподели и че броят на сделките с имоти за периода януари – октомври отчита ръст от 11%.

Оптимистични очаквания за 2017 г. изказаха също така и управителят на Planex Holding инж. Пламен Андреев и Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Managemeng.