Имотите ще загубят още 3 до 5 процента от цената си през 2012 г.

2604
Имотите ще загубят още 3 до 5 процента от цената си през 2012 г.

Второто тримесечие на имотния пазар през 2012 г. беше динамично, с колебания в броя на сделките. Тенденцията към стабилизация на цените, започнала през първото полугодие на 2012 г., се запази, а в някои от пазарните сегменти се наблюдават нови положителни тенденции. Това показва анализът на BULGARIAN PROPERTIES за пазара на недвижими имоти.

Ако сравним с цените през първата половина на 2011 г., ще измерим спад средно от около 5%.

Разминаване между офертните и продажни цени в София

В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година, съобщи по-рано през месеца за Profit.bg Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties и Лукс Имоти.

Средната офертна цена в София по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 900 евро на кв.м., а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв.м.

Наблюдава се тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти в столицата, докато средните цени на продадените апартаменти спадат с 2.7% спрямо предходното тримесечие (735 евро на кв.м. за първо тримесечие на 2012 г.).

На годишна база измереният спад е около 15% (850 евро на кв.м. за второ тримесечие на 2011 г.).

Това разминаване до голяма степен се дължи на факта, че купуваните апартаменти са предимно имоти в ниския ценови клас, докато на пазара има предлагане и на по-качествени имоти, които обаче държат по-високи офертни цени и се продават по-трудно и в по-малки обеми.

Повишава се интересът към курортите

Ниските цени и атрактивни оферти привлякоха купувачи към зимните курорти и през летния сезон.

С 20% пък са се увеличили сделките по Черноморието.

Продължава да е налице интерес от страна основно на руски купувачи, които сключват сделки най-вече в района на Южното Черноморие.

Средната офертна цена на апартаментите в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 740 евро на кв.м., а сделки се сключват на средна цена 475 евро на кв.м. (при 440 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.)

В Банско апартаментите се предлагат на средна цена от 574 евро на кв.м. (без изменение спрямо предходното тримесечие), а сделки се сключват на средна цена 490 евро на кв.м. (при 465 евро на кв.м. през първото тримесечие на 2012 г.)

В Боровец средната офертна цена на апартаментите през изтеклото тримесечие е 818 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.

Активизрат се продажбите на селски имоти

Средната цена на продадените селски къщи за второто тримесечие на 2012 г. е 17 200 евро. Изминалите месеци бяха доста активни за продажбите на селски имоти, като техният обем нарасна спрямо първото тримесечие. Основният интерес беше насочен към селски имоти близо до Бургас, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново. Не липсва интерес и към района на Ямбол.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Irene
# 0
01:10 | 4 October 2012
It's wonedrful to have you on our side, haha!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg