Пазарите на недвижими имоти в Европа са достигнали до повратна точка, след като перспективата за развитието им продължава да се възстановява, движена най-вече от подобряващите се условия на капиталовите пазари, пише PropertyEU.

Въпреки че Великобритания беше една от най-пострадалите страни от кризата, тя определя тренда за останалата част от Европа, според Aberdeen Property Investors (API).

В момента от историческа перспектива имотите изглеждат евтини, спрямо други класове активи, става ясно от последния доклад за имотния пазар на стария континент на инвестиционната компания.

Според Герт-Ян Каптейн, директор проучвания и стратегии за Западна Европа, моментът е много подходящ за инвеститорите да увеличат експозициите си към европейски имоти.

Въпреки това, инвеститорите трябва да разчитат по-малко на заеми като двигател за бъдещото си развитие, тъй като банките вече няма да бъдат толкова склонни да осигуряват евтино финансиране, споделя още Каптейн.

Прогнози в доклада сочат, че европейската икономика ще продължи да се възстановява постепенно с помощта на силната производствена активност и износ. Условията на наемните пазари остават слаби, но темпът на понижение започва да се забавя, като търсенето от страна на наемателите започва да стабилизира на много от европейските пазари през последните месеци.

Инвестиционната активност започва да набира сили, като германските инвеститори са доста активни напоследък.

През първите 3 тримесечия на годината, общо 43.4 млрд. евро са били инвестирани в имоти в Европа, като само през третото тримесечие инвестиционния обем се повишил с 35% спрямо предишното.