Цените на недвижимите имоти в Холандия са отбелязали първото си от 18 години насам тримесечно понижение, в резултат на кризата, обхванала световните пазари на имоти, както и заради забавянето на ръста на икономиката на страната, посочиха данни на NVM, цитирани от Reuters.

Средната цена на имотите се е понижила с 0.3% през третото тримесечие на годината, или първото им такова от третото тримесечие на 1990 г.

За сравнение, през предходното тримесечие отбелязаното повишение възлезе на 19%, сочат данните на асоциацията на брокерите.

Специалистите обясняват понижението като напълно логично следствие на това, което се случва на световните имотни и финансови пазари.

Тези събития карат купувачите да са по-предпазливи при закупуване на недвижим имот, а върху продавачите се усеща натиск.

От NVM обявиха, че ще ревизират прогнозата си за среден ръст на цените на недвижимите имоти на 2% за настоящата година, като очакват четвъртото тримесечие също да не е особено положително за пазара на имоти в страната.

През изминалата година цената на недвижимите имоти в Холандия е регистрирала средно повишение от 4.3% на годишна база. Най-голямо повишение са регистрирали цените на имотите в столицата Амстердам, където те поскъпнаха с 10.4% през 2007 г.

Пазарът на недвижими имоти в страната отбеляза бум в края на 90-те години на миналия век, като само през 2000 г. те реализираха повишение от 18%, което е изключително постижение за един развит европейски пазар.