Цените на недвижимите имоти в Китай са отбелязали най-голямото си повишение от 2005 година насам през октомври, сочат изнесени днес данни.

В 70-те най-големи китайски града цените на недвижимите имоти са поскъпнали средно с 9.5% на годишна база, на фона на реализирания месец по-рано ръст от 8.9%.

Най-голямо повишение са регистрирали цените на имотите в Шенцен, където през октомври те са поскъпнали с 19.5%, следвани от ръста в столицата на страната - Пекин с 15.1%, посочиха още публикувани в Bloomberg данни.

Цените на новите жилища са се повишили средно с 10.6% на годишна база през октомври, докато тези на старите с 8.7%.

Данните посочиха слабата ефективност на предприетите на 27 септември нови ограничителни мерки за инвеститорите в недвижими имоти, като те продължават да намират начин да си закупуват жилища дори и със спекулативни цели.

Част от действията включваха повишаване на задължителната първоначална вноска от 40% при закупуване на жилище.

Анализатори коментират, че действията могат и да окажат известен ефект, но в средносрочен аспект, като на този етап те не са достатъчни, за да охладят инвеститорските стремежи.

Поскъпването на жилищата в най-бързо развиващата се световна икономика са и в основата на повишаващата се в страната инфлация, която възлезе на 6.5% през октомври, съвпадайки с най-високата й стойност за последните десет години.

За първите девет месеца на годината инвестициите в недвижими имоти са отбелязали повишение от 30.3% на годишна база, което е с шест процентни пункта повече, в сравнение с година по-рано.