Бумът в цените на недвижимите имоти през първото тримесечие на годината продължава, сочи изследване на агенцията Global Property Guide.

Известно забавяне обаче се наблюдава в ръста на цените на имотите на пазарите в няколко страни в Европа, регистрирали изключително силно повишение през 2005 и 2006 година.

Така например в Естония, където цените на имотите отбелязаха ръст от 77.5% през първото тримесечие на миналата година, през същото на настоящата година са се повишили едва с 5.7%, сочи още изследването.

Силното повишение на цените на имотите обаче в Латвия и Литва е продължило през първите три месеца на годината.

В Латвия е бил регистриран най-големият ръст сред страните членки на ЕС, като там те са се повишили със значителните 44.2% през първото тримесечие, на фона на повишението им от 35.6% година по-рано.

В Литва цените на недвижимите имоти за първите три месеца на годината са се повишили с 26.3% на годишна база, след ръста им от 25% година по-рано, сочат още изнесените данни.

Следващи по ръст в световен мащаб са имотите в ЮАР, където те са поскъпнали с 16.7% за първото тримесечие, след като през сравнимия период на миналата година добавиха 16.2% към стойността си.

С близо 16.6% са поскъпнали недвижимите имоти в Норвегия за периода януари-март, след като година по-рано поскъпнаха с 9.4%.

Цените на недвижимите имоти в Испания са отбелязали ясна тенденция на забавяне на ръста си, като през първото тримесечие са поскъпнали с едва 7.2%, на фона на ръста им от 12% година по-рано.

Забавянето в темпа на нарастване на цените в голяма част от страните от ЕС, се предопределя основно от политиката на Европейската Централна Банка на повишение на лихвите, както и в резултат от значителното им повишение през последните няколко години.

Други страни, страдащи от забавяне на темпа на повишение на цените, са Франция, Ирландия, Гърция, Холандия, Португалия, Швеция и Швейцария.

Ръстът на цените на недвижимите имоти в САЩ се е забавил до 4.07% през първите три месеца на годината, в сравнение с 12.8% година по-рано през първото тримесечие на миналата година.

Във Великобритания цените са се повишили с 9.25% на годишна база през първите три месеца, на фона на 5.3% за първото тримесечие на миналата година.