Продажните цени на имотите в Лондон се доближиха до рекордните си стойности през февруари, подпомагайки едно от най-големите повишения от близо десетилетие, сочат данни на Rightmove Plc.

Средната продажна цена на имотите в британската столица се е увеличила с 2.5% на месечна база до 449 252 паунда, което е с 1000 паунда под рекорда, достигнат през октомври.

Цените в Англия и Уелс са се повишили с 4.1% на месечна база, което е най-много от април 2002 година.

„Доверието на купувачите в имотите в столицата се е повишило- тенденция, която се очаква да продължи“, коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightmove, цитиран от Bloomberg. Възходящият тренд при цените на имотите се очаква да се запази през останалата част от годината, допълва той.

Липсата на предлагане до голяма степен подпомага повишението на цените, като добрите данни за икономиката през януари са друг положителен фактор.

Очакванията на пазарните участници са, че британската икономика ще избегне рецесията след признаците за стабилно възстановяване.

Броят на новите имоти, обявени за продажба в Лондон, се е понижил с 9% през януари на годишна база според данните. Това е първи индикатор, че повишаващите се цени карат продавачите да се оттеглят от пазара и да изчакат по-добри нива по-късно през годината.

Като цяло средните цени на имотите във Великобритания са се повишили с 1.4% през януари на годишна база до 233 252 паунда.

На фона на свиването на икономиката с 0.2% през четвъртото тримесечие и задържането на нивото на безработица при 16-годишен максимум от 8.4%, продажбите на дребно регистрираха изненадващо повишение за втори месец през януари.