Цените на имотите във Великобритания са се понижили с 1.7% през септември, което бе и най-голямото им понижение от началото на статистиката през 1991 година, посочиха изнесени днес данни на Nationwide.

Данните доведоха до спекулации сред инвеститорите, че Английската централна банка може да прибегне до намаляване на лихвите на следващото си заседание другата седмица. Според специалисти обаче подобно действие би имало слаб ефект за ограничаване на понижението на имотите в Обединеното Кралство.

Търговията с фючърси сочат очаквания за намаляване на лихвите във Великобритания до 4.75% през следващата седмица, както и до 4% по същото време следващата година.

През август цените на имотите са регистрирали понижение от 12.4% в сравнение със същия месец на предходната година.

През септември цените на имотите във Великобритания са отбелязали единадесетото си поредно месечно понижение, с което слагат край на близо десетгодишното им поскъпване.

Септемврийското понижение в цените е довело до средни такива в размер на 161 797 паунда, или най-ниското им ниво от февруари 2006 година насам.

Нежеланието на банките да се кредитират една друга доведе до значително повишение на лихвите при отпускане на кредити, както и до затягане на условията за ипотечни такива.