Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се повишили за осми пореден месец през август, по данни, сочещи че петте повишения на лихвите от страна на централната банка все още не са се отразили с пълна сила.

Средната цена на недвижими имоти в кралството се е повишила с 0.4% през август, до ниво от 1999 770 паунда, което е забавяне в сравнеие с регистрираното им повишение от 0.8% месец по-рано.

На годишна база, повишението в цените на имотите е възлязло на 11.4%, в сравнение с 11.2% през юли, посочиха още статистическите данни.

Като причина за продължаващото повишение в цените на имотите, на фона на повишените в страната лихви, се сочи слабото предлагане и все още засиленото търсене на имоти в страната.

Средните очаквания са, че Английската Централна банка, която ще оповести решението си относно лихвите утре, ще ги запази на настоящото им ниво от 5.75% на годишна база.

За последното десетилетие цените на недвижимите имоти във Великобритания са нараснали над три пъти.

За периода между 1989 и 2005 година, годишно на пазара са се предлагали средно 148 000 нови жилища, което е значително под пика от 1968 година в размер на 425 000 жилища.