Цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали най-голямото си понижение от седем години насам през септември, посочиха изнесени днес данни.

Средната продажна цена на жилищата в Англия и Уелс се е понижила с 6.2% през септември до ниво от 165 300 паунда, според изнесени днес данни на Hometrack Ltd.

Това бе и най-голямото понижение на индекса от началото на статистиката през 2001 година. За сравнение през август цените на имотите отбелязаха понижение от 1%.

Кризата на ипотечните и финансовите пазари, стартирала от САЩ и впоследствие прехвърлила се и на европейските пазари, е сред основните причини за силния спад в цената на имотите в Обединеното кралство.

Последното доказателство за това бе налагането на правителствен контрол върху финансовата институция - Bradford & Bingley Plc, най-големият заемодател за собствениците на земя в страната.

Специалистите очакват продажбите на имоти да се понижат до най-ниското им ниво от 1960 година насам през настоящата година.

Не се представя добре и пазарът на имоти в столицата на страната- Лондон, който оставаше някак незасегнат в началото на кризата. Там цените са загубили 7.1% през септември в сравнение със същия месец на миналата година.

Купувачите към момента използват слабостта на пазара, за да ги купуват със средно 9% под офертните цени от страна на продавачите.

Одобрените ипотечни заеми са се понижили до 32 000 през август, или най-ниското в историята им ниво от началото на статистиката преди девет години, посочиха изнесени днес данни на Английската централна банка.

Стойността на кредитите се е понижила до 143 млн. паунда, или най-малко от април 1993 година насам.

Специалистите очакват кризата в сектора да продължи да води до затягане на условията по отпускането на ипотечни заеми, както и до повишение на лихвите.

Днес стана ясно, че нивото на лихвата по тримесечните заеми, които банките си отпускат една на друга се е повишило до най-висока в историята си стойност при 5.24% на годишна база.