Имотният пазар във Великобритания може да забави сериозно ръста си, след като повишението в цените сериозно влоши достъпността на имотите, това прогнозират от Halifax.

Те поскъпнаха с 0.6% през май, след спада им с 0.8% през април, посочиха данните на финансовата институция. На годишна база цените на имотите в Обединеното кралство растат с 8.7%, до средно 213 472 паунда.

На тримесечна база повишението обаче е далеч по-слабо – в размер на 1.4%, сочи още статистиката.

„Растящият проблем, свързан с достъпността на имотите, е предизвикан от траен период на изпреварващ ръст на цените над този на доходите“, коментира Мартин Елис, икономист във финансовата институция. „Силното търсене, съчетано с много слабо предлагане, до голяма степен е предизвикало този феномен“, допълва още експертът.

Рекордно ниските ипотечни лихви са друг фактор, съдействал за повишението в цените. Това до голяма степен кара официални представители на централната банка в страната да предупреждават за „нагорещен пазар на имотите“.

Данните на Halifax предполагат стабилност при цените им, въпреки предстоящия референдум във Великобритания за напускане на ЕС на 23 юни.