Събитията в столичния Студентски град през последния месец оказаха сериозно влияние върху пазара на имоти в околните райони, отчита в анализа си за последния месец АДРЕС Недвижими имоти. Запитванията за покупка в съседните квартали Дианабад, Витоша, Дървеница и части от Младост са нараснали с 18% в сравнение с началото на годината. По-голямата част от клиентите се интересуват от едностайни апартаменти до 30 000 евро, сочат данните на компанията.

„Много от родителите на живеещите в Студентски град младежи решиха, че животът в този район не е подходящ за децата им”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в АДРЕС. „Затова те започнаха да търсят алтернативни варианти в околните квартали. Тъй като обикновено нуждите на тези купувачи са за едностайно жилище, търсенето е концентрирано основно в ниския ценови сегмент. Хората проявяват интерес към апартамент с една спалня и отделна кухня в сравнително спокоен район, като изисквания към вида строителство рядко се появяват”, допълни още Богданов.

По данни на АДРЕС сделките за едностайни жилища в околните на Студентски град квартали представляват около 29% от всички покупки на малки жилища в столицата през последния месец.

Останалите 2/3 от сделките за едностайни жилища са се сключили в традиционно активните за този тип имоти големи жилищни комплекси като Люлин и Дружба.

Извън тази тенденция най-желани остават двустайните жилища, сделките за които представляват около половината от всички вече цяла година. Останалите 50% се разпределят между продадените през изтеклата 2011 г. едностайни (10%) и тристайни жилища (40%). Най-предпочитаният от купувачите квартал през миналата година е бил Надежда, следван от Люлин, Младост и Бели брези.

Родителите, решили да купят жилища в околни на Студентски град райони, са хора със заделени пари в брой, които са пазели без конкретна цел, сочи проучването на АДРЕС.

Сега тези хора са решили, че моментът е подходящ за покупка на жилище, а събитията в студентския квартал са просто повод. Друга причина за активния пазар в тези райони е решението на някои „пораснали” студенти, които вече са създали семейства с деца, да заживеят в квартал, намиращ се в близост до мястото, което са обитавали с години. Някои по-заможни родители пък купуват жилища за децата си, които решават да заживеят със състуденти или приятели в близките до Студентски град квартали.

Активно бе първото тримесечие на пазара на имоти в страната, сочи анализът на АДРЕС. Релокацията продължава да бъде основна движеща сила на сделките, които през първите три месеца са с около 7-8% повече спрямо последното тримесечие на 2011 година. Активността се катализира и от банковите промоции, които започват да стават все по-наситени с настъпването на пролетта. Поради завръщащият се интерес към новото строителство, малкото останали празни жилища в нови сгради, включително и тези без Акт 16, са основни за периода януари-март сделки. Метрото остава притегателен елемент за покупки както за жилища, така и за малки магазини.

„Оптимизмът, който пазарът на имоти очертава от началото на годината, е безспорен”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „Близо 45% от купувачите през периода са на възраст до 35 години, около 8% правят покупки с цел инвестиция, 60% от хората търсят жилище в продължение на не повече от 3 месеца, а 20% откриват необходимия имот само за 3 седмици. Тези цифри са недвусмислен знак за един все по-добре развиващ се пазар”, допълва Павлов.

Според данните на АДРЕС отстъпка над 2 000 евро вече се среща рядко, като тя се случва при около 1/3 от сделките. В същото време анализът на компанията за пазара на наеми сочи, че на активизиране тепърва ще станем свидетели.