Имотният балон в Барселона се надува

1067
Имотният балон в Барселона се надува

Недвижимите имоти в Барселона продължават да поскъпват, като вече са почти при неразумно високи нива.

На фона на предупрежденията на анализаторите за „прегряване” на пазара на имотите в страната, след повишението им през последните години офертите продава в централната част на града превишават 5 000 евро за кв. м.

В най-скъпите и луксозни квартали на Барселона могат да се срещнат дори оферти продава и за над 10 000 евро.

Все по-често в испанските вестници се срещат и оферти за продажба на апартаменти за по над 1 млн. евро.

На пръв поглед това може и да не Ви се струва чак толкова много, но трябва да се има предвид, че става въпрос за апартаменти стил централната част на София, тоест старо строителство, голяма част от което е морално остаряло и направо си плаче за реновиране.

В същото време луксозните апартаменти на брега на морето, което се пада в по-странични квартали на Барселона, които са ново строителство, също поддържат относително високи цени от порядъка на 4 – 5 хил. евро на кв. м.

На фона на високите цени на апартаментите обаче, нивата на наемите се запазват на относително ниски нива.

За апартамент, предлаган за 1 млн. евро например, с чиста жилищна площ от да кажем 200 кв. м, в която се включват и тераси от около 40 кв. м, исканият наем е едва 2 000 евро на месец.

Тоест апартамент, взет с инвестиционна цел, за отдаване под наем на стойност от 1 млн. евро се изплаща за над 40 години, което прави доходността за притежателя му по-малка от тази на банковия депозит.

Това положение едва ли може да се запази в дългосрочен аспект, като за да се уравновесят нещата трябва или да се повишават наемите, или да се понижи цената на имота.

Повишението на наемите безспорно е обвързано с реалните доходи на населението, като взимайки предвид темпа на нарастване на заплатите в Испания, който е относително нисък, едва ли можем да очакваме драстично нарастване на наемите.

Трябва да се има предвид и фактът, че средната работна заплата в страната е сравнително ниска, както и фактът, че основните наематели на квартири са основно емигранти, работещи в Испания.

Неравновесието на пазара обаче може да се запази и по-дълго време, предвид факта, че собствениците на имоти, отдаващи ги под наем, са испанци, притежаващи ги от дълги години и те едва ли ще тръгнат да ги продават.
За тях имотите са източник на сигурен месечен доход и те не разсъждават за други инвестиционни алтернативи. Липсата на достатъчно предлагане е и сред основните причини за повишението на цените на имотите в Барселона.

Това обаче не може да продължава до безкрай, като допълнително негативно въздействие ще се оказва и от цялостното забавяне в сектора на недвижимите имоти в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg