За първите шест месеца на годината европейският пазар на имоти е привлякъл рекордните 116 млрд. евро инвестиции в имоти, отбелязвайки 4% ръст спрямо същия период на миналата година, показва изследване на консултантската компания "Джоунс Ланг ЛаСал" (Jones Lang LaSalle).

За последните две години в рамките на континента инвестициите в сектора са се удвоили заради възвращаемостта си, която надвишава тази на инвестициите в ценни книжа, посочват авторите.

Според изпълнителния директор на "Европейски капиталови пазари" в компанията Тони Хоръл очаква се силният инвеститорски интерес да се запази и през второто полугодие. По думите му по-малки пазари като финландския и тези в Източна Европа привличат предприемачите заради добрата перспектива за динамичен растеж и доходност.

Тенденциите в Европа ще са определящи и за българския пазар - около това мнение се обединиха участниците в дискусия, организирана от "Дневник" и "Делойт". Възползването от благоприятната конюнктура обаче може да се окаже по-ограничено заради оставените без решение задълбочаващи се проблеми в сектора у нас. Сред основните Илиян Василев, председател на "Делойт България", определи инфраструктурата и околната среда.

Според арх. Атанас Панов фактът, че в България все още не работят естествените регулатори на строителния бранш, създава несигурност по отношение на качеството. "Всякакви хора станаха строители и инвеститори и се опасявам, че това е балонът, който в бъдеще ще цъфне - празните сгради, които сега се строят навсякъде", заяви на дискусията кметът на Разлог Любен Татарски. Подобно мнение изказаха представителите на местната власт на годишната си среща през уикенда, шегувайки се с лозунга "Всяка община с голф проект".

Няма точни данни колко инвестиции в имоти са привлечени у нас за първото полугодие на 2007 г. По данни на БНБ за първите три месеца чужденци са придобили у нас имоти за близо 310 млн. евро, като увеличението спрямо същия период на миналата година е с 63%. Според Агенцията по вписванията за тримесечието са регистрирани над 56 хил. продажби на имоти при 47 хил. за същия период на миналата година. Консултантски компании като Assetz и Moneycorp определят България като третата предпочитана държава за британските инвеститори в имоти, информира още Дневник.

Според компаниите от сектора пазарът продължава да е динамичен и да привлича инвеститорите. За това говорят и няколкото големи сделки за продажба на офис и търговски центрове като бизнес парка във Варна, моловете в Пловдив и Варна, както и няколко офис сгради в София, най-голямата от които е "Мегапарк Соравия". След спекулантите сега идват сериозните инвеститори, обясни Красимир Димитров, управляващ партньор в "Соурс риъл естейт". Показател е спадналата възвращаемост, която при бизнес проектите вече е в рамките на 7 - 8.5%. В момента всеки проект се продава, дори още да е на хартия, посочи Димитров.