Колко струва вашето жилище? Пазарът промени темпото си и купувачите сякаш получиха повече свобода при преговорите за покупка на жилище, пише френското издание LeFigaro.fr.

Колко струва моят наследствен имот? Онези, които плащат на работещите във финансовата организация ISF си задават този въпрос поне веднъж годишно, другите го правят при условията на нов имотен проект, при който са решили да препишат имота си на някой от наследниците. Защото недвижимото имущество си остава най-важният финансов актив за французите. Благодарение на него, тези, които са си купили собствено жилище са станали по-богати през последните години и като че ли се е появила някаква особена граница между тези, които са собственици и онези, които живеят под наем.

Имотният пазар обаче навлиза в една нова фаза. Статистиката, публикувана през последните седмици, отново показва покачване в цените, но някак си ритъмът на пазара се е променил. И така, дори в Париж, където скокът в цените все още е 10% на годишна база, темпото не е вече същото. Трябва да си дадем сметка, че се е получил ефектът на "обратното виждане".

През първото тримесечие никъде в Ил-дьо-Франс не е имало увеличение на цените. Сделките обаче също са по-малко на брой. През февруари те са намалели с 5% в Париж и с 2.5% в Ил-дьо-Франс, според данните на нотариусите. Колкото до забавянето на продажбите, това явление вече се отдалечава.

Забавяне на темпото на намалението в цените, по-малкото на брой сделки - това са фактори, които показват, че имотният пазар вече не е толкова благоприятен за продавачите, колкото беше преди година. В периода на имотната еуфория, продавачите можеха да надценят малко своето жилище. Повишението в цените обаче спря този процес.

Днес такава стратегия би била малко рискована. Топката минава в полето на купувачите, които са в добра позиция за преговори. Разбира се, тук трябва да изключим онези имоти, които винаги са прекалено търсени.