Мразовит вятър, духащ южно от балтийските държави, премина през повечето от пазарите на недвижима собственост в бившия комунистически блок, пише лондонският в. "Индипендънт".

Дните, когато нискобюджетните авиолинии примамиха десетки британски "ловци на имоти" в живописни градове като Рига, Краков и Будапеща, изглежда са минало, допълва изданието.

След като между 2000 и 2007 година в някои части на латвийската столица Рига и естонската столица Талин апартаментите поскъпнаха повече от два пъти, сега балтийските страни изживяват тежка криза с цените на имотите.

"Балтийският балон" се спука след опитите на правителствата да се справят с голямата инфлация чрез увеличаване на лихвените проценти и затрудняване на потенциалните купувачи да получат заеми, изтъква Индипендънт.

Фактори, които сринаха и полския пазар на недвижима собственост през втората половина на миналата година. Цените в Полша скочиха в началото на 2007 година, но сега падат, тъй като хиляди новопостроени апартаменти без купувачи наводниха пазара.

В Унгария вече не може да се говори за евтини имоти. Много чуждестранни купувачи, които направиха бързи печалби в Будапеща малко преди и веднага след влизането на страната в ЕС през 2004 година, сега прехвърлят парите си в съседна Румъния, посочва "Индипендънт".

Цените на земята и недвижимото имущество в Румъния растат сравнително бързо с разрастването на кредитния пазар, ниските заплати започват да се увеличават и все повече хора заминават за големите градове да търсят работа.

България продължава да бъде добър залог в дългосрочен план, смята "Индипендънт", но допълва, че ентусиазмът за вили по Черноморието и ски-курорти като Банско намалява, тъй като разочаровани чужденци се оплакват от лошото строителство и проблеми с намирането на купувачи или рентиери на техните имоти.