Индийските и китайски инвеститори отчитат значителен ръст в броя на закупените имоти в Ню Йорк след понижението в броя на купувачите от Европа.

В момента 20% от всички сделки за продажба на имоти в мегаполиса се очаква да бъдат сключени от индийските купувачи, както и 30% от продажбите в Манхатън, споделя Рафаел де Ниро, директор на най-голямата брокерска къща в Ню Йорк Prudential Douglas Elliman.

Понижението в цените на имотите заради кризата привлича голям брой купувачи, като най-силен е интересът към апартаментите в Манхатън чиято средна цена спадна с между 20 и 25% спрямо нивата от 2007 г.

Понастоящем някои апартаменти в централния бизнес район на Ню Йорк се оказват по-евтини или на една и съща цена като тези в елитните райони на Мумбай.

Според фирмата Brown Harris Stevens луксозен апартамент в Махнатън може да бъде купен на цена между 1.65 и 3.3 млн. долара, докато същото жилище в Мумбай се продава на цени между 3.3 и 6 млн. долара.

"Ню Йорк в момента се превръща в Лондон отпреди 15 г.", казва Джазвант Лоувани, брокер във фирмата за недвижими имоти Corcoran Group.