"Индустриален парк" АД трябва да довнесе 690 хил. лв. на Министерството на отбраната по сделката за замяна на летище "Божурище" срещу апартаменти за кадрови военни. Това каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Радослав Бозаджиев, който беше изслушан в парламентарната комисия по отбрана за сделката.

Последната оценка е от май тази година. Новата пазарна цена на имота е 13 153 918 лева без ДДС, уточни Бозаджиев. МО формално е получило апартаментите по сделката, но очаква да бъде въведено във владение. Апартаментите са общо 106 - 70 в София и 36 в Пловдив.

Бозаджиев каза, че в комисията не е имало въпроси или коментари по целесъобразността и законосъобразността на сделката. Естествено е в обществото тези сделки да не се приемат еднозначно, тъй като се реализират за доста дълъг период от време, през който цените на заменяемите и на заменяния имот се променят драстично. Към определения момент, когато е взето решението за извършване на тази сделка, всичко е било направено по най-добрия начин за МО, посочи заместник-министърът.

На въпрос за историческата стойност на летището, Бозаджиев каза, че МО се е постарало максимално да запази историческата памет на българската авиация чрез създадения музей в Крумово.

Председателят на комисията по отбрана Ангел Найденов поясни, че основанието за днешното изслушване е било писмен материал от инициативния комитет за спасяване на летище "Божурище". Комисията е чула аргументите и членовете й не са имали възражения по представената информация за детайлите и основанията за сделката.

От комисията са препоръчали среща на представители на МО с инициативния комитет и предоставяне на повече информация за цените, параметрите и аргументите за сделката с цел по-голяма прозрачност и да не остават съмнения за нарушения при подобни замени.

Найденов посочи, че за решението за летището е било взето предвид и становище на БА за отпадналната необходимост на летище "Божурище". Извършена е и актуализация на оценката на стойността на имота. Встрани от вниманието на МО е останала емоционалната страна, моралната стойност на едно от най-старите летища в страната, смята Ангел Найденов.