Индустриален парк трябва да довнесе 690 хил. лв. по сделката за замяна на летище Божурище за апартаменти

1135
Индустриален парк трябва да довнесе 690 хил. лв. по сделката за замяна на летище Божурище за апартаменти

"Индустриален парк" АД трябва да довнесе 690 хил. лв. на Министерството на отбраната по сделката за замяна на летище "Божурище" срещу апартаменти за кадрови военни. Това каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Радослав Бозаджиев, който беше изслушан в парламентарната комисия по отбрана за сделката.

Последната оценка е от май тази година. Новата пазарна цена на имота е 13 153 918 лева без ДДС, уточни Бозаджиев. МО формално е получило апартаментите по сделката, но очаква да бъде въведено във владение. Апартаментите са общо 106 - 70 в София и 36 в Пловдив.

Бозаджиев каза, че в комисията не е имало въпроси или коментари по целесъобразността и законосъобразността на сделката. Естествено е в обществото тези сделки да не се приемат еднозначно, тъй като се реализират за доста дълъг период от време, през който цените на заменяемите и на заменяния имот се променят драстично. Към определения момент, когато е взето решението за извършване на тази сделка, всичко е било направено по най-добрия начин за МО, посочи заместник-министърът.

На въпрос за историческата стойност на летището, Бозаджиев каза, че МО се е постарало максимално да запази историческата памет на българската авиация чрез създадения музей в Крумово.

Председателят на комисията по отбрана Ангел Найденов поясни, че основанието за днешното изслушване е било писмен материал от инициативния комитет за спасяване на летище "Божурище". Комисията е чула аргументите и членовете й не са имали възражения по представената информация за детайлите и основанията за сделката.

От комисията са препоръчали среща на представители на МО с инициативния комитет и предоставяне на повече информация за цените, параметрите и аргументите за сделката с цел по-голяма прозрачност и да не остават съмнения за нарушения при подобни замени.

Найденов посочи, че за решението за летището е било взето предвид и становище на БА за отпадналната необходимост на летище "Божурище". Извършена е и актуализация на оценката на стойността на имота. Встрани от вниманието на МО е останала емоционалната страна, моралната стойност на едно от най-старите летища в страната, смята Ангел Найденов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...