Profit.BG разговаря с Джон Инфантино, изпълнителен директор на Федерал Дивелъпмънт, за проектите на компанията в България.

На въпрос на Profit.BG защо „Федерал“ навлиза на пазара в България точно сега, когато се говори за международна криза в сектора на недвижимите имоти, Инфантино отговори, че според него моментът, всъщност, е много подходящ. Според „Федерал“ България все още не е засегната от кредитната криза, започнала в САЩ и обхванала вече и държавите в Западна Европа.

„В нашата компания силно вярваме в диверсификацията. Ние винаги сме диверсифицирали в различни типове проекти и региони. Така че България и Източна Европа за нас са един начин да осъществяваме тази своя стратегия.“

„Федерал Дивелъпмънт“ разработва проекти по метода на така нареченото публично-частно партньорство. Компанията развива дейност в 13 щата в САЩ, на шест карибски острова, в Китай и в държави от Западна Европа. В България „Федерал Дивелъпмънт“ работи съвместно с „Петрол“. Според тях „Петрол“ са най-подходящият кандидат за партньор заради лидерската позиция на компанията в България, прекрасните й отношения с общините и институциите в страната и факта, че контролира някои имоти, които представляват интерес за „Федерал“.

В момента работата на компанията в България е на етап предварителна фаза и проучвания, които ще продължат около девет месеца, а стартирането на първите проекти се очаква да бъде през първото тримесечие на 2009 г.

Първите проекти ще бъдат завършени за около 18 месеца, а по-сложните могат да отнемат до 4 години. Компанията се интересува най-вече от имоти в градовете София, Варна и Бургас.

На въпрос не се ли притеснява от факта, че според някои в момента в България се наблюдава известно балонизиране в сектора на недвижимите имоти, Джон Инфантино каза, че каквито и проблеми да възникнат на пазара у нас, те ще бъдат краткосрочни. Когато „Федерал“ е готов с първите си проекти, след около 18 месеца, тези „леки трусове“, ще бъдат вече изживени. Според него за в бъдеще цените тук ще се стабилизират, а целите на инвеститорите ще станат по-реалистични. Също така хората ще купуват повече имоти с цел ползването им и спекулантите ще стават все по-малко.

Джон Инфантино изтъкна още, че „целите на „Федерал“ не са да се възползват от „някакъв балон“, нашите намерения са дългосрочни, ние възнамеряваме да се задържим за дълго на българския пазар.“