Инвеститорите в недвижими имоти в развиващите се страни в Азия ще се изправят срещу големия риск от повишаваща се инфлация заради икономическото забавяне, става ясно от докладите на водещи банки, съобщава PropertyWire.

Азиатската банка за развитие намали своите прогнози за среден ръст на икономиките на развиващите се страни на най-големия по площ континент в света през тази година.

В същото време банката увеличи шансовете в своята прогноза за ръста на инфлацията през годината заради икономическите резултати на развиващите се страни през второто тримесечие.

Докато икономическият ръст на страните в глобален мащаб отчете значително забавяне, то на развиващите се икономики в Азия беше сравнително умерен. От друга страна обаче, дори те няма да могат да избегнат повишаващата се инфлация, казва президентът на ADB Харико Курода.

Надеждите му са ръстът на инфлацията да се забави до около 5% през следващата година, но несигурността на пазара заради движението на цените за широко потребление ще продължи в някои страни на континента.

Според Курода, въпреки че икономическия ръст на Китай се забавя, все още ще има шансове за постигане на около 10% през следващата година.

Според прогнозите на ADB за средния икономическия ръст през тази година в Азия се очаква той да спадне минимално, докато за следващата година прогнозите са той да се понижи по-съществено до средно 7% от 7.8% за тази година.