Покачващата се инфлация в ОАЕ едва ли ще успее да засегне сектора на недвижимите имоти. Това заявиха вчера от най-голямата арабска строителна компания по пазарна стойност Emaar Properties, цитирани от arabianbusiness.com.

Инфлацията в ОАЕ се покачва и може би ще достигне най-високото си ниво от 20 години насам, заедно с всеобщото поскъпване в цените на храните и наемите.

Цените на имоти в ОАЕ отчитат непрекъснат ръст в последните няколко години. Строителството на нови жилища все още не успява да удовлетвори напълно търсенето, което също се увеличава.

От друга страна, в Дубай настъпи истински бум в сектора през 2002 г., когато правителството позволи на чужденци да притежават и инвестират в имоти в страната.

Компанията Emaar Properties, чийто портфейл от инвестиции е на стойност 60 млрд. долара, отчете втори спад в печалбата си за периода на последните три тримесечия. Според ръководството й обстановката на пазара е малко несигурна и предизвикателна.

Водещият фактор за ръста на инфлацията в страната е повишението на наемите, отчетено даже и в много бързо развиващи се емирства като Дубай и Абу Даби.

Освен това от компанията отчитат и ръст в разходите за строителство, което обаче няма да има голям ефект върху бъдещата печалба.

Завършването на големи проекти на компанията, като струващия 20 млрд. долара Burj Dubai, ще гарантира ръст в печалбите, убедени са от ръководството.

Emaar, която генерира по-голяма част от приходите си от инвестиция във вътрешни обекти, започва да инвестира и в някои проекти на територията на Алжир и Пакистан.